Projekt Fenix på Glottra handlar bland annat om att i maklig takt restaurera en skolbyggnad från 1926.

Söker du efter hemsidan för Glittra i Glottra? Gå då till http://glittraiglottra.blogspot.com

2008-11-01

Höstpyssel på hög höjd

På taken finns enkupigt lertegel och på både lärarbostaden och skolan så finns inbyggda takrännor sk "gesimsrännor" som är utvärdes beklädda med linoljefärgat trä och inuti innehåller en plåtränna.

Nu på hösten pysslar vi om taken genom att byta en stor mängd frostnupna och ett antal trasiga tegelpannor. Innan vi flyttade in på skolan så hade omsorgen om taken blivit något eftersatt - att hoppa omkring på taken ganska högt upp var väl inte det lättaste för förre ägaren som började bli lite till åren och dessutom hade flera andra sommarställen att sköta - så vi bytte i denna vända totalt ett 80-tal pannor på skolan och lite färre på lärarbostaden.

På bilden min professionelle medhjälpare, fd pansarofficer och numera friluftsguide Mattias som gör en elitinsats på skoltaket, med något begränsad rörlighet pga dubbla säkerhetslinor och säkerhetsbälte kopplat.



Sedan rensar vi alla hängrännor från löv och frön och vi gör även en fältmässig reparation av rännan på ett ställe på skolan. Rännorna med plåt inuti har vid något tidigare tillfälle fodrats med asfaltspapp, troligen något som inte funnits där från första början. Som förberedelse inför en senare planerad och noggrannare återställning av rännorna (inklusive en planerad kapning av den nedersta raden av tegelpannor som sticker för långt ned i hängrännan och ligger och "samlar löv") så är det är nu dags för ett snabbt "fältrep" - vi behöver åtgärda vi ett läckage som uppstått på en plats där pappen blivit dålig och plåten under rostat sönder med otäthet som följd.

Först behövde vi snickra ihop en byggnadsställning. Sedan tog vi en tät presenning, som vi vikte fyrdubbel och med "bondsvets" (stark silvertejp) infogade i rännan.



Så här blev det, och vi testade för täthet med gott resultat genom att hälla några spannar med vatten i rännan.



Så nu borde detta stå sig över vintern och nästa år är planen att ta bort all gammal asfaltspapp och ersätta antingen med ny, men kanske istället använda 7 mm gummiduk, något som en duktig plåtslagare vi konsulterade rekommenderade.

Då kommer också de ursprunliga stuprören tas ned och troligen järnmönjas, de är i original och jättefina, behöver dock bättras med linoljefärg.

Vi kommer då också troligen också att behöva ersätta de äldre "stoserna" eller vad man kallar trattarna som leder ned vattnet från rännan i stuprören. De behöver vi nog tyvärr ta bort helt, eftersom rostangreppen i de befintliga är långt gångna att det blir svårt att laga och detta gör nu att ett par stuprör "kissar" dvs vatten rinner ned på sidan av stuprören.