Projekt Fenix på Glottra handlar bland annat om att i maklig takt restaurera en skolbyggnad från 1926.

Söker du efter hemsidan för Glittra i Glottra? Gå då till http://glittraiglottra.blogspot.com

2009-03-14

Glottra uppifrån för mer än 50 år sedan

Det sägs att skolan i Glottra stängdes när järnvägen lades ner år 1962. Här är flygfoton på Glottra by några år innan dess. Dessa foton är med "vattenstämpel" och kommer från sajten "Flygfotohistoria" där man kan köpa dem i bättre upplösning.

Skolan som den såg ut på 50-talet:



Även skogvaktarbostaden (som fungerade som skola ännu längre tillbaka kring sekelskiftet) där våra närmaste trevliga grannar bor idag, på andra sidan byvägen ut mot den större vägen:



Liksom Norrgården (där Glottra Skog ligger):



Och Sörgården. Detta är Glottras två gamla bondgårdar, som man kommer till i den ordningen om man följer vägen genom byn mot Hjortkvarn-hållet till:



Om man fortsätter vandringen så kommer nuvarande Glottra Gård direkt efter Sörgården på andra sidan vägen. Det är en fin byggnad, fd Elimkapell flyttat till Glottra från Haddebo av en baptistförsamling (tror jag det var), den skymtar i nedre vänstra hörnet av bilden nedan:



I andra änden av byn har vi slutligen Glottrasjön som vi här ser ovanifrån. På 50-talet fanns fortfarande Hamilton's sågverk där och som synes på bilden flottades massor av timmer utanför det som idag är ett trevligt badställe. Endast bastun och en jordkällare och ett gammalt skjul är kvar idag i det området där sågen låg:



Vi har en väldigt trevlig granne. Vi har flera, men jag tänker på den som växt upp i Deje, där hon berättat att hon en gång sett varg! Deje är en liten by inte jättelångt från Glottra. Jag hittade ett gammalt foto av den gården också och lägger upp det också med förhoppningen att hon ska känna igen sig.

Inga kommentarer: