Projekt Fenix på Glottra handlar bland annat om att i maklig takt restaurera en skolbyggnad från 1926.

Söker du efter hemsidan för Glittra i Glottra? Gå då till http://glittraiglottra.blogspot.com

2009-08-20

Sommarhagar för fåren

Då vi får sommarbesök av rymningsbenägna får så har vi bestämt oss för att bygga några hagar. Ett par intensiva dagar av barnfritt arbete krävdes där största jobbet gjordes av Fias bror Mattias - till vardags vildmarksguide i Björkliden om somrarna och arbetsledare för ishotellet i Jukkasjärvi under den bistra norrländska hösten och vintern.

Så här blev den ljust faluröda runda hagen, ca 750 kvadratmeter stor:



Och så här blev den lite mindre rektangulära hagen, som synes utrustad med enklare regnskydd för fåren.



Här är de rymningsbenägna fåren som tittat alldeles för mycket på Prison Break, on the inside looking out, längtande efter gräset som är grönare på utsidan. Grindarna gjordes enligt gamla förebilder.



Här har fåren fångats in efter något av otaliga rymningar - med hjälp av havrehinken - och odågorna är nu i runda hagen.



På grund av en nybörjarkonstruktionsmiss så behövde vi göra om båda hagarna - vi fick lära oss att fårstängslet måste gå dikt an mot marken och helst förankras i berggrunden. Annars pressar sig ofelbart smålammen igenom minsta springa och när det väl hänt kan inget hindra tackorna från att ta sig ut ur hagen till sina små.

Så här gjorde vi och kramlade fast nätet i både upp- och nederkant mot brädorna. Efter denna tätning i nederkant så fick vi stopp på rymningarna:

1 kommentar:

Flickan F sa...

Vi behöver meddela en länk till Glittra i Glottras huvudsida glittraiglottra.blogspot.com i början på denna blogg.